Autópálya matrica

Milyen autópálya matricát vegyünk 2016-ban?

2015. december 31. - adoman

A 2015-ös jelentős változások – elsősorban a megyei matrica bevezetése, új gépkocsitípusok bevezetése és sok, addig ingyenes útszakasz fizetőssé tétele - után elmondhatjuk a 2016-os évben nem várható különösebb meglepetés. Így a tavalyi tapasztalatok után megfontoltabban, előre megtervezhetjük a legkedvezőbb autópálya matrica vásárlási stratégiát.

Néhány fontos tudnivaló összefoglalása

  1. Megyei matrica egy területre korlátozott matrica, amelyik egész évben érvényes
  2. Havi, 10-napos, éves matricák időszakra korlátozottak, ugyanakkor minden autópályára területi korlát nélkül érvényesek.
  3. Személyautóknál a 7 személy feletti vagy 3,5 tonna feletti gépkocsik D2 típusba tartoznak, a többi személyautó D1 típusú
  4. Az éves matrica (akár országos, akár megyei) érvényessége 2017 január 31.-ig tart és legkorábban 2016 január 1-ején vásárolható.
  5. A megyei útdíj matricák a szomszédos megye első lehajtójáig érvényesek.
  6. A megvásárolt matrica visszamenőleg nem érvényes.
  7. A matrica rendszámhoz kötött, a gépkocsi eladáskor azonban, díjfizetés ellenében átruházható.

Tanácsok a vásárláshoz

  1. Megyei: Ha az év során gyakran azonos útvonalakon járunk és az útvonalak 5-6-nál nem több megyébe tartoznak, akkor érdemes megyei matricákat venni. A pontos tervezéshez használja a megyei útvonaltervező web lapot használni: www.megyeiautopalyamatrica.hu
  2. Időszakos: Ha az év során különböző célpontokra utazunk, egy-egy időszakban nagy gyakorisággal, pl. nyári szabadságok, téli szünet, akkor érdemes időszaki matricát venni, az időhossztól függően 10-napost vagy havi matricát.
  3. Kevert: Igen gyakran optimális megoldás, különösen a fővárosban lakóknak, hogy egy vagy két megyei matrica mellett időszakos matricákat érdemes venni. Budapestieknek megéri Pest megyei matricát venni – pl. nagy bevásárlóközpontok eléréséhez – és többi utazáshoz a hagyományos havi vagy 10-napos matricát.
  4. Éves: Azoknak, akiknél az évi tervezett matricadíj meghaladja a 25-35 ezer forintot megfontolandó az éves matrica még akkor is, ha ez egyben valamivel drágább az esetenként vásárolt matricaárnál. Akinek éves matricája van, annak soha nem kell matricavásárlásra gondolni, nem kell azon igyekezni, hogy ingyenes hosszabb mellékutakat keresgéljen. 

Vásárlás

A vásárlási stratégia eldöntése után, az autópálya matricát bármikor kényelmesen megvásárolhatjuk a www.autopalyamatrica.hu oldalon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://automatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr818216504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása