Autópálya matrica

Éves autópálya matrica – Kihasználnak vagy Kihasználod?

2016. november 15. - IldikóM

Aki vásárolt már éves autópálya matricát jól tudja, hogy a legjobb kihasználtság akkor van, ha január 1-vel meg is veszi. De vajon eljutunk-e egyszer odáig, hogy az éves matrica valóban ÉVES legyen és a vásárlás napjától ketyegjen a 12 hónap?
eves_matrica_2017.jpg

Több hír is felrepült az utóbbi néhány napban, hogy mikor akarják nálunk is érvényesíteni azt a szabály, hogy az éves autópálya matricát ne naptári évre, hanem valóban 12 hónapra lehessen megvásárolni. Ennek oka, hogy a szlovák közlekedésügyi tárca nemrég bejelentette áttérnek erre a megoldásra, mivel bevezetik az elektronikus matricát.

Magyarországon évek óta lehet e-matricát vásárolni még sincs arról szó, hogy módosítanák a naptári éves vásárlási lehetőséget. Pedig sokan még júliusban is megveszik az éves autópálya matricát ahelyett, hogy havi vagy 10 napos matricákat vásárolnának.

Mi ennek az oka? Egyszerű információhiány.

Mivel az éves matrica díja 42.980Ft (D1, D2 és U kategória) megvásárlása maximum április végéig éri meg, hiszen ezt követően már jobban megéri az autósnak havi matricát vennie. Ha májustól kezdődően 8 hónapig vásárol havi matricákat, akkor a matricákért összesen 38.240Ft-ot fizet, míg ha például május 1-től év végéig megveszi az éves matricát ugyanúgy 42.980Ft-ot fog fizetni. Bár utóbbi következő év január 31-ig érvényes, de ez csak akkor érdekes információ, ha már a következő évben nem akar éves matricát venni.

Annak ellenére, hogy júniustól aztán végképp nem éri meg éves matricát vásárolni, többen még mindig megveszik, pedig havi matricákkal jobban járnának. Mindez nagy valószínűséggel információ hiánynak köszönhető, bár érdekes lenne megkérdezni a vásárlókat az okról.

Mindenesetre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nálunk nem kívánja megváltoztatni a meglévő naptári éves rendszert arra hivatkozva, hogy már ezt megszokták a vásárlók és a környező országok (Ausztria, Csehország) is ezt a rendszert használják.

Akinek meg nem tetszik ez a rendszer, az vásároljon havi vagy 10 napos matricát, esetleg megyei matricát, ha nincs szüksége országos lefedettségre.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://automatrica.blog.hu/api/trackback/id/tr3611962951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása