Autópálya matrica

Figyelem! Néhány nap múlva lejár az éves és megyei matricák érvényessége!

2017. január 25. - adoman

 

Érdemes odafigyelni arra, mielőbb megvásárolják az idei évre az autópálya matricákat, mert a 2016-ban vásárolt éves – megyei és országos - matricák érvényessége 2017 Január 31-én éjfélkor lejár!!

Az új matricát legegyszerűbben az interneten keresztül lehet beszerezni az www.autopalyamatrica.hu oldalon vagy okostelefonon ugyanerről a web címről. Vásárláskor érdemes ellenőrizni a rendszámot és a díjkategóriát. A hibás, vagy nem érvényes matrica esetén a pályahasználati pótdíj 15.000 Ft. Az autópálya matrica díjak ebben az évben nem változnak. A most megvásárolt éves matricák 2018. január 31-ig érvényesek.

www.autopalyamatrica.hu

 

Van-e érvényes autópálya matricánk?

Számos autósnak problémát jelent,nem tudja van-e érvényes matricája, amit esetleg korábban megvásárolt.  Legújabb szolgáltatásunk használatával már lekérdezhető, egy megadott rendszámú gépkocsi milyen matricával rendelkezik? Megtudható a matrica típusa és érvényessége az alábbi oldalon:

www.autopalyamatrica.hu/ervenyesseg

Fontos tudni, hogy a lekérdezés csak az online és mobiltelefonon keresztül vásárolt matricákra terjed ki, így pl. a benzinkútnál vásárolt matricák érvényességére csak a Nemzeti Útdíjkezelő Szolgálat ügyfélszolgálata tud válaszolni.

Megyei autópálya matrica - térképes tervezés 2017-re

A www.megyeiautopalyamatrica.hu oldalunk teljes körű segítséget nyújt a megyei matricákkal kapcsolatos vásárlási tervezésében. Útvonal megadással megjeleníti az érintett megyéket, javaslatot ad az autópálya matricákra.

Fizetési módok - vásároljon regisztráció nélkül


Vásárolhat átutalással, vagy bankkártyával - gyorsan biztonságosan.

 

www.autopalyamatrica.hu

Már megvásárolható a 2017 éves autópálya matrica

 

           A4 highway        A bridge

 

Éves autópálya matrica elővásárlás 2017-re már decemberben !

Lakossági igényekre válaszként elővásárlással már beszerezhető a 2017 évi éves autópálya matrica. 

Vásárolja meg előre, kényelmesen, kapkodás nélkül a 2017-től érvényes éves országos és éves megyei autópálya matricát!

Elővásárlás - www.autopalyamatrica.hu

 

Elővásárolt éves matrica: 2017 január 01-től érvényes!

Az elővásárlás során megvásárolt éves autópálya matricát a vásárláskor küldjük el Önnek az elővásárlásnál megadott e-mail címére. A vásárlásról e-mailben számlát kap, melyet az autópálya matrica visszaigazolásával együtt küldünk ki.

Új fizetős útszakaszok: M86 és új Vas megyei matrica

 

Az M86-os út fizetős útszakasz 2017 január 01-től, ezért a Vas megye felkerült a megyei matrica listára.

Fizetési módok - vásároljon regisztráció nélkül

 • Bankkártyás fizetés - BORGUN és OTP bankkártyás fizetés
 • Átutalás - bármelyik hazai bankból 

 

Cégeknek - több autópálya matrica egyszerre

Érdemes előre vásárolni matricát azoknak a cégeknek, amelyek idei pénzállományból szeretnének még költeni az idei évben. 
Több autóval, vagy flottával rendelkező Ügyfelek igényeinek megfelelve lehetőséget biztosítunk egyszerre több (akár 10db azonos típusú) matrica egyidejű megrendelésére.

www.autopalyamatrica.hu

 

A megyei matricák vásárlásához használja a tervezési segítő lapunkat:

www.megyeiautopalyamatrica.hu

 

Éves autópálya matrica – Kihasználnak vagy Kihasználod?

Aki vásárolt már éves autópálya matricát jól tudja, hogy a legjobb kihasználtság akkor van, ha január 1-vel meg is veszi. De vajon eljutunk-e egyszer odáig, hogy az éves matrica valóban ÉVES legyen és a vásárlás napjától ketyegjen a 12 hónap?
eves_matrica_2017.jpg

Több hír is felrepült az utóbbi néhány napban, hogy mikor akarják nálunk is érvényesíteni azt a szabály, hogy az éves autópálya matricát ne naptári évre, hanem valóban 12 hónapra lehessen megvásárolni. Ennek oka, hogy a szlovák közlekedésügyi tárca nemrég bejelentette áttérnek erre a megoldásra, mivel bevezetik az elektronikus matricát.

Magyarországon évek óta lehet e-matricát vásárolni még sincs arról szó, hogy módosítanák a naptári éves vásárlási lehetőséget. Pedig sokan még júliusban is megveszik az éves autópálya matricát ahelyett, hogy havi vagy 10 napos matricákat vásárolnának.

Mi ennek az oka? Egyszerű információhiány.

Mivel az éves matrica díja 42.980Ft (D1, D2 és U kategória) megvásárlása maximum április végéig éri meg, hiszen ezt követően már jobban megéri az autósnak havi matricát vennie. Ha májustól kezdődően 8 hónapig vásárol havi matricákat, akkor a matricákért összesen 38.240Ft-ot fizet, míg ha például május 1-től év végéig megveszi az éves matricát ugyanúgy 42.980Ft-ot fog fizetni. Bár utóbbi következő év január 31-ig érvényes, de ez csak akkor érdekes információ, ha már a következő évben nem akar éves matricát venni.

Annak ellenére, hogy júniustól aztán végképp nem éri meg éves matricát vásárolni, többen még mindig megveszik, pedig havi matricákkal jobban járnának. Mindez nagy valószínűséggel információ hiánynak köszönhető, bár érdekes lenne megkérdezni a vásárlókat az okról.

Mindenesetre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nálunk nem kívánja megváltoztatni a meglévő naptári éves rendszert arra hivatkozva, hogy már ezt megszokták a vásárlók és a környező országok (Ausztria, Csehország) is ezt a rendszert használják.

Akinek meg nem tetszik ez a rendszer, az vásároljon havi vagy 10 napos matricát, esetleg megyei matricát, ha nincs szüksége országos lefedettségre.

 

 

 

Miért éri meg akár egy vagy több havi autópálya matricát vásárolni online?

Június 1-jétől van lehetőség féléves autópálya matrica vásárlásra a személyautót vezetőknek. Az online pályamatrica vásárlással több szempontból is spórolhat.

kxere1.jpg Annak, aki az éves autópályamatrica híve, június 1-jétől féléves matrica vásárlását teszik lehetővé D1, azaz személyautó kategóriában. Az autopalyamatrica.hu oldalán megrendeléskor egyetlen kattintással lehet vásárolni félévre érvényes matricát, amely az érvényességi idő kezdetétől a végéig egyetlen perc kimaradása nélkül biztosít jogosultságot.

Előnye, hogy EGYSZER KELL CSAK MEGRENDELNI, kifizetni és fél évig vagy a megrendelt hónapokig el lehet felejteni a pályamatrica problémát.6ho.pngIdővel ez a 6 hónap mindig változni fog és ahogy közeledik az év vége, úgy lesz a 6 hónapból 5hó, 4hó, 3hó, 2hó a főoldalon automatikusan.

De az online matrica vásárlással akár már 1 havi megrendelésnél is spórolhatunk.

 

Mennyit is takaríthatunk meg a matrica Interneten keresztüli vásárlásával?

Ha eddig a matrica vásárlását mobilelőfizetőnk szolgáltatásán keresztül vásároltuk, akkor megrendelésenként akár bruttó 200-340Ft-ot, ami a tranzakciós díjat jelenti, és még hozzá számolhatjuk az előfizetésünktől függő SMS díját is.

Ha egyszerre rendeljük meg a 6 hónapra az e-matricát a fenti összeghez jön még hozzá 240Ft kényelmi díj kedvezmény.

Figyelembe véve a tranzakciós díjat, egy átlagos SMS díját és az e-matrica vásárlási díjakat egy fél évre számolva, akár 2000Ft spórolást is jelenthet az online vásárlás.

 

Mit spórolunk még akár 1 havi matrica online megrendelésével?

-   felesleges STRESSZT hiszen kényelmesen otthon vagy az okostelefonunkon keresztül bárhol, bármikor,   amikor nekünk tetszik, akkor rendelünk.

-   IDŐT, mert NEM ÁLLUNK SORBA hosszasan és idegesen a benzinkútnál, miközben a családunk türelmetlenkedik.

-   és FELESLEGES AGGÓDÁST, mert nem mellesleg NEM JAJDULUNK FEL az autópályára felhajtva, hogy „Úristen elfelejtettem matricát vásárolni most mi lesz...” kérdéssel. Majd gyorsan mégis megrendeljük telefonon vagy keresünk egy benzinkutat, de addig is izgulunk, hogy akkor amíg ez megtörtént, vajon lefotóznak, megbüntetnek vagy mi történik majd.

 

Igaz, hogy a havi matrica vásárlással lehet bónusz napokat nyerni?

Igen! 6 hónapra az IDŐNYERESÉG 6 NAP, mivel a törvény szerint a havi matrica adott hónap adott napjától a következő hónap ugyanazon napjának végéig tart, azaz minden egyes hónap + 1 nap.

Így a fél évre szóló matrica vásárlás a havi megrendelésekhez képest a féléves időszakot optimálisan 4-6 nappal megnöveli.

Azoknak a vásárlóknak, akiknek ezek a plusz napok jelentik a legnagyobb előnyt a azt ajánljuk, hogy legkésőbb június 26-án 23:59 percig indítsák el a megrendelésüket. Így nem maradnak le egyetlen bónusz napról sem.

 

Mit tanácsolunk a nyaralni indulóknak?

Akik nyaralásuk helyszínét autópálya igénybevételével tervezik megközelíteni javasoljuk, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra az autópálya matrica vásárlást. Tapasztalat, hogy a matrica vásárlás valahogy sokszor elfelejtődik a sok tennivaló között és kellemetlen pillanatokat szerezhet, ha a jól megérdemelt nyaralásunkból hazatérve vár egy büntetés a postaládánkban.

Érdemes már most

 • elkezdeni az útvonal tervezését,
 • ellenőrizni a fizetős szakaszokat,
 • begyűjteni az autópálya díjakat és
 • akár már meg is vásárolhatják az autópálya matricát online az autopalyamatrica.hu oldalon, ha magyarországi utakon autóznak, de a külföldi matricák többsége is beszerezhető az Interneten.

automatrica.png

 

 

 

Parkoljon velünk!

Az autópálya matrica mellett, a fizetős parkolást is megoldhatja voXpay Parkolás alkalmazásunkkal. Az applikációból internet kapcsolattal, SMS-sel, vagy akár telefonhívással is parkolhat. Töltse telefonjára a voXpay Parkolás-t.

unnamed.pnggoogle.pngwindows.png

Milyen autópálya matricát vegyünk 2016-ban?

A 2015-ös jelentős változások – elsősorban a megyei matrica bevezetése, új gépkocsitípusok bevezetése és sok, addig ingyenes útszakasz fizetőssé tétele - után elmondhatjuk a 2016-os évben nem várható különösebb meglepetés. Így a tavalyi tapasztalatok után megfontoltabban, előre megtervezhetjük a legkedvezőbb autópálya matrica vásárlási stratégiát.

Néhány fontos tudnivaló összefoglalása

 1. Megyei matrica egy területre korlátozott matrica, amelyik egész évben érvényes
 2. Havi, 10-napos, éves matricák időszakra korlátozottak, ugyanakkor minden autópályára területi korlát nélkül érvényesek.
 3. Személyautóknál a 7 személy feletti vagy 3,5 tonna feletti gépkocsik D2 típusba tartoznak, a többi személyautó D1 típusú
 4. Az éves matrica (akár országos, akár megyei) érvényessége 2017 január 31.-ig tart és legkorábban 2016 január 1-ején vásárolható.
 5. A megyei útdíj matricák a szomszédos megye első lehajtójáig érvényesek.
 6. A megvásárolt matrica visszamenőleg nem érvényes.
 7. A matrica rendszámhoz kötött, a gépkocsi eladáskor azonban, díjfizetés ellenében átruházható.

Tanácsok a vásárláshoz

 1. Megyei: Ha az év során gyakran azonos útvonalakon járunk és az útvonalak 5-6-nál nem több megyébe tartoznak, akkor érdemes megyei matricákat venni. A pontos tervezéshez használja a megyei útvonaltervező web lapot használni: www.megyeiautopalyamatrica.hu
 2. Időszakos: Ha az év során különböző célpontokra utazunk, egy-egy időszakban nagy gyakorisággal, pl. nyári szabadságok, téli szünet, akkor érdemes időszaki matricát venni, az időhossztól függően 10-napost vagy havi matricát.
 3. Kevert: Igen gyakran optimális megoldás, különösen a fővárosban lakóknak, hogy egy vagy két megyei matrica mellett időszakos matricákat érdemes venni. Budapestieknek megéri Pest megyei matricát venni – pl. nagy bevásárlóközpontok eléréséhez – és többi utazáshoz a hagyományos havi vagy 10-napos matricát.
 4. Éves: Azoknak, akiknél az évi tervezett matricadíj meghaladja a 25-35 ezer forintot megfontolandó az éves matrica még akkor is, ha ez egyben valamivel drágább az esetenként vásárolt matricaárnál. Akinek éves matricája van, annak soha nem kell matricavásárlásra gondolni, nem kell azon igyekezni, hogy ingyenes hosszabb mellékutakat keresgéljen. 

Vásárlás

A vásárlási stratégia eldöntése után, az autópálya matricát bármikor kényelmesen megvásárolhatjuk a www.autopalyamatrica.hu oldalon